luni, 17 septembrie 2012

Fondant din marshmallows, aka cum mi-am petrecut sambata seara si parte din duminica

Gasiti aici reteta pentru chestia aia colorata, ingrozitor de dulce, atat de dulce ca-ti zangane tamplele de la zahar, cu care se orneaza prajiturile si alte alea facut in casa si pe langa casa.

In al patrulea rand, trebuie sa aveti urmatoarele:

-300g bomboane marshmallow (daca vreti sa le colorati ulterior, luati albe sau ceva in zona #ffffff)
- 4 linguri de apa (chiar si apa de la chiuveta e potabila, in ciuda campaniei lui Nicusor Dan)
- 70g margarina Rama, ca, deh, nu se poate altfel (cica de gatit, da' mere cu de care aveti, se pune doar intrebarea ce faci cu restul de 180g)
-750g zahar pudra (stiu. wtf?!? De ce asa mult zahar? Aparent, asta face the sticky bastard sa nu mai fie sticky)
- 100g amidon (il gasiti camuflat sub numele de scena "Gustini" sau asa o balarie)

Atenţung!!! Din astea va iese o tona de fondant. Cam cat pentru tortul miresei si al botezului copilului. Exagerez, dar pt o tava de briose sau ce-or fi, puteti, linistit, injumatati cantitatile.

Bomboanele se pun intr-un vas inalt si lat in umeri, impreuna cu cele 4 linguri de apa, in cuptorul cu microunde timp de 1 min. Totusi, sa nu faceti asta inainte de a pregati restul prafurilor.

Intr-un alt vas se pune margarina facuta bucati-bucati, amidonul, zaharul pudra (dat prin sita si asta o sa dureze mai mult decat ar dura sa plantezi sfecla, sa o cultivi, sa o procesezi, sa faci zahar, sa-l macini). Dupa acest amestec fabulos, punem si le marshmeleaux in cuptor si apoi topite deasupra. Compozitia o amestecati pana la ne-eterogenizare, incepe sa se lege si sa se intareasca.

Pasul urmator, se presara 2-3 linguri de zahar pudra dans le masa si şmaf cu fondantul pe masa, pe care il framantam pana cand, de lipsa grijilor, nu se mai lipeste de mana.

In cele din urma, formam o bila. Hehe. Pe care o invelim in folie alimentara (noi taranii ii spunem ţiplă) si lasam materialul la racorica pana a doua zi. Preferabil si la intuneric, evtl in dulap in compania cestilor de cafea, care stiu o multime de barfe.

A doua zi, inainte de o noua sedinta de masaj, aluatul este incalzit 20sec la cuptorul cu microunde. Apoi, din nou, şmaf, cu el de masa cernuta avec le sucre pudra.

Daca vreti sa-l colorati, incalziti-l pe bucati cu colorantul dorit. Aici cam trebuie experimentat cu proportiile. Cum nu sunt un geniu culinar nu va pot sfatui prea riguros.

Pentru ornare am cumparat si bilute d-alea colorate, de zici ca-s de plastic, creioane colorate cu sirop, coloranti (aia din Kaufland sunt NAAAAAAAAAAŞPA) si scobitori. Scobitorile le-am folosit sa fac un copac, dar pe ala nu l-am pozat pentru ca a iesit ca lucrul manual de la gradinita nr.23 cu program prelungit.

Teoretic pentru coloranti iti trebuie si manusi, sa nu te patezi pe maini.

















No, atata.

4 comentarii:

Cristina spunea...

aia cu stelute e cea mai tare

Anonim spunea...

i bet it's one of those one time experiences :P but still impressive :D

Laura spunea...

thank you. and, yes, you are sooo right :D

George " Sixray " NICA spunea...

Le-as lua de pe blog ca sa le mananc