De când m-am mutat în Bucureşti sunt des în gări şi în trenuri, între Braşov şi Bucureşti, între două lumi, între realitate şi ficţiune(o să vă explic odată care-i treaba).
Trenurile opresc in gări şi stau o vreme mai lungă sau mai scurtă, în funcţie de cât de importantă e staţia. Lângă unii oameni zăboveşti mai mult timp, poate chiar ani, lângă alţii mai puţin.
Am văzut multe gări mici, pitoreşti, în felul lor. Pe o plăcuţă, alb pe albastru, cu mici pete de rugină, numele gării. De plafon, ghivece cu muşcate, agăţate. Roşi, albe şi roz. Curgătoare. Geamuri prăfuite, cu tocuri de lemn vopsit în verde crud. Bănci vişinii, scorojite. O tâşnitoare sau două. Plăci maro pe jos. Peroanele sunt asfaltate. Ici şi colo, aceleaşi scaune vişinii.
Nu orice tren opreşte în astfel de gări. De asta îmi place mie să merg cu personalu'. Intercity, Rapid, nu opresc. Acceleratul opreşte din când în când. Unele trenuri se cred prea importante pentru anumite gări. Mi s-a întâmplat şi mie, chiar şi în personal, să nu observ o staţie, să nu vreau să opresc într-o staţie, să vreau să plec mai repede. Chiar şi aşa, unde a fost gară, trenul a oprit. E bine aşa. Din fiecare gară rămâi cu ceva, înveţi ceva. Poate că o să te înveţe să gândeşti mai mult, poate o să-ţi amintească cum e să zâmbeşti circular. Poate că o să regăseşti părţi din tine acolo, poate că o să reinventezi bucăţi din tine acolo şi poate, doar poate, o să laşi o parte din tine acolo. Uneori, rar, o să fie soare în gară, chiar şi după apus. AStfel de gări, sunt gări pe care ai impresia că le ştii de o viaţă.
O să fii surprins, dar sunt gări din care nu ai mai vrea să pleci. De când eram mică am o dificultate în a-mi da seama când pleacă trenul din gară. Pleca trenul meu? Pleca trenul de vis-a vis? Gara?
Ştii sentimentul, când te uiţi pe geam şi peisajul se mişcă. Dacă te ia foarte prin surprindere, ameţeşti puţin. La asta se adaugă şi confuzia că încă nu ţi-e clar cine pleacă. Şi orcine ar fi, de ce pleacă?
Trenul tău pleacă. De ce? Nu ştiu. Pentru că vine alt tren în gară, pentru că gara hotăreşte, pentru că tu hotărăşti, pentru că nu hotărăşte nimeni şi pleci, pur şi simplu..
Mie, fără excepţie, mi-a părut rău după toate gările din care am plecat. De fiecare dată, mi-am lipit nasul de geam şi m-am uitat în urmă până mi s-a strâmbat gâtul, zâmbind, încruntată sau lăcrimând, cu un gând întreg:"o să mă reîntorc aici".
În rest, frânturi de gânduri şi simţăminte. O bucată de cablu, o sesiune din anu' I, gura obosită de la zâmbit, cremă de vanilie, leagăne sub Tâmpa, o pajişte franceză, bicicleta dezechilibrată şi hohote de râs, un covor plin de scame, ochiuri şi ketchup Heinz, miros de liliac, sărit peste bara la metrou, paste cu măsline verzi, apus sur le pont d'Avignon, miros de fân şi pantaloni roşi, jumate de noapte de bancuri, febră şi cele mai calde îmbrăţişări, poveşti despre legionari, un carnet roşu, gâdilat, hârtie albastră, cărţi norocoase, glume cu polinominale, tălpi mângâiate, miros de cămaşă, supă de roşii şi gara se face tot mai mică.
Duminică eram in accelerat. A oprit într-o gară. Doar personalul şi uneori acceleratul opreşte acolo. Am stat neaşteptat de mult acolo. Nimeni nu se aştepta. Era gheaţă şi zăpadă pe jos şi întuneric. Dar ştiam gara. Atât de familiară. Dacă nu mi-ar fi fost teamă de frig şi întuneric, aş fi coborât. Aş fi coborât.
marți, 4 ianuarie 2011
Despre viaţă şi gări (Între realitate şi ficţiune)
Etichete:
brasov,
bucuresti,
gari,
m,
o,
realitate si fictiune,
semi-genius,
viata
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
6 comentarii:
They're always departing but they never arrive... and the ones that do arrive... they never leave... you never see them go they're always full... no one ever gets on but they're always...
@Anonim
I think you're kinda missing the point. But, then again, one is free to understand what one wants.
Half Life 2 .... deeeeep ;)
s-ar mai putea zice: a fi sau a nu fi? viata e realitate, sau ce numim noi realitate in viata pe care o avem, ne-o ducem fiecare cum putem/ cum vrem/cum ne lasa altii sa putem sa vrem sa o ducem chiar are statutul acesta? pentru ca nu-i asa, sunt momente in drumul pe care-l parcurgem in aceste dimensiuni ale materialitatii in care suntem aruncati fara voia, consimtamantul nostru, in care tot mutandu-ne fiinta de colo-colo, fie by walk, fie in alte mijloace de locomotie, ce apucam a retine si contempla din cele cu care ne intersectam simturile, apar momente destul de adesea cand apare necesitatea autoadresarii acestei intrebari. si cum tot ce am experimentat pana acum fiecare din noi dovedeste ciclicitatea spatio-timpului nu e doar presimtire fara noima, a sustine ca in locuri in care ajungi prima data, sa afirmi ca ai senzatia ca ai mai fost. cercul e de vina, similitudinile, poate si starea de fapt cu care observam atunci lucrurile, caci se stie, cam asta e lucrul dupa care poate ca uneori ne pare tare rau ca-i ducem lipsa: constanta, setarea fixa si de netagaduit forever, asta odata ce am invatat cate ceva dintre simtiri si principii morale inca din copilarie. dar omul este imprevizibil, chiar daca poate fi cunoscut de ceva vreme ca fiind intr-un anume fel, are totusi stari de spirit care se modifica in functie de stimuli si mediu, asta e maleabilitatea adaptarii poate. u agree?
Seriously, "a-z", don't you have your own blog where to write? I mean!...this is not "Posteaza si tu pe blogul altora" ci "Comentarii" (si nu se refera la din alea literare)
(Sory Laura if I offended your readers)
@Beni
Everybody is free to wear sunscreen and is entitled to an opinion :)
Trimiteți un comentariu